Laatu

Valmis konepiiluttu hirsipinta - aihiona vuosia taapelissa kuivunut mäntyhirsi

Timo Aro-Heinilä ja Peter Sperlich. Peterin veistämö käyttää etupäässä kuvassa näkyvää Western Red Cedaria. Veistämön tärkeimmillä markkina-alueilla Japanissa ja Saksassa WRC on erityisen arvostettua. Enderby, Brittiläinen Columbia. 2019.

Premium-laatuinen käsinveistetty hirsitalo

Kuuntelemme asiakasta

Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla, somessa tai puhelimitse. Autamme tarvittaessa rakennuksesi suunnittelussa ja lupa-asioissa. Luottamuksellisen suhteen syntyminen ja asiakkaan yksityisyydesta huolehtiminen on meille tärkeää. Pyrimme aktiivisesti ylläpitämään kommunikaatiota rakentajan ja muiden projektiin liittyvien tahojen kanssa.

Raaka-aineen merkitys lopputuotteen laadulle on ensiarvoista

Hitaasti kasvanut mänty on edelleen suosituin hirsirakentamisessa käytetty puulaji Suomessa. Varastoissamme on kuivaa kotimaista mäntyhirttä heti valmiina käytettäväksi paksuusluokissa 300, 250 mm.

Kesällä 2019 vierailimme seitsemällä veistämöllä Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Vakuutuimme jättituijan (Western Red Cedar) erinomaisesta soveltuvuudesta hirreksi. Sen väri on syvän punainen, sydänpuussa on vaihtelevasti vaaleita ja tummia punaisen eri sävyjä. Jättituijan ominaisuuksiin kuuluu mm. erityisen pieni kuivumiskutistuma, huippuluokan lahonkesto ja miellyttävä tuoksu. Jättituijasta voimme valmistaa jopa 40 cm paksua ja noin 60 cm korkeata pelkkahirttä.

Aikataulut pitävät

Teemme hirsitalot valmiiksi hyvissä ajoin ennen sovittua pystytysajankohtaa. Aikataulu varataan siis tietoisesti selkeän väljäksi, jotta laatu pystytään varmistamaan ja yllätyksiä ei tule.

Hirsiarkkitehtuurin mahdollisuudet

Hirrenveistomestarimme Timo Aro-Heinilä voi tehdä puusta melkein mitä vain. Esimerkiksi mikä tahansa nurkkatyyppi onnistuu. Kaarevat seinät ja puun luonnollisesta runkomuodosta rakennuksen muodon johtava viuhkaladonta ovat Timon erityisalaa.

Mittatarkkuus ja laatu

Käsityötaito ja liitoksien huolellinen toteutus ovat keskeinen osa Hirsitikan toimintakulttuuria. Kehikot veistetään katon alla parhaimman laadun varmistamiseksi. Massiivisia hirsiä liikutellaan siltanosturilla. Itse veistotyö tapahtuu ketjusahojen, kirveiden ja talttojen avulla käsityönä. Salvokset viimeistellään valtavirrasta poiketen pikkutarkasti puukolla.

Kolmitasovaraus on Timon kehittämä menetelmä, jonka avulla lopulliset kuivumiskutistumat ennakoidaan hirsitalon veistovaiheessa. Menetelmä pienentää hirsien väleihin syntyviä rakoja. Menetelmän ansiosta voidaan suunnitella aiempaa suurempia tiloja, koska pitkien seinien pullistumistaipumus on otettu ennalta huomioon.

Vakiotoimitukseen kuuluu sileäpintainen käsityönä tehty konepiilutus hirren molemmin puolin ja perinteiset yhtenäisestä puusta tehdyt karat ovien ja ikkunoiden pieliin (T-profiili).