Laatu

Hirsimestarin
laatukriteerit

 • Jättikokoiset hirret. 150 vuoden ikäinen suomalainen honka on tiheäsyistä ja kestävää. Suurin seinän paksuus pelkkahirrellä on 300 mm. Varastokoot ovat 300, 250, 200 ja 150 mm. Käsityönä veistetty jättihirsi sopii erityisesti kookkaisiin hirsitaloprojekteihin.
 • Tuoreet hirret sahataan ylipaksuiksi, ulkokuivataan 1-3 vuotta ja juuri ennen hirsitalon veistoa oikaistaan sahaamalla molemmin puolin.
 • Veistän hirsitalot Ateljeessani katoksen alla. Näin hirret eivät pääse sinistymään ja turpoamaan sateessa.
 • Erikoissalvokset: Pystysuorat saumat kiristyvät itsestään kiilamaisten salvosten osien avulla puun kuivumisen edetessä. Kaikki nurkkatyypit onnistuvat. Viimeistelen salvokset puukolla. Näin hirsitalosta saadaan tiivis.
 • Kehittämäni kolmitasovaraus on menetelmä, jossa lopulliset kuivumiskutistumat ennakoidaan hirsitalon veistovaiheessa. Juuri pystytetty hirsikehikko on esikiristetty kolmeen eri portaaseen: Nurkkasalvokset ovat kireimmät, jolloin pystysuorat liitososat saadaan pysymään ummessa. Toiseksi kirein on varauksen sisäpuoli, joka kutistuu varauksen ulkopuolta enemmän lopulliseen eriasteiseen kuivumiskutistumaan päädyttäessä. Varauksen ulkopuoli tehdään kaikkein löysimmäksi. Pystytysvaiheessa hirsien välissä on vielä parin millimetrin rako rakennuksen ulkopuolella. Kun hirsitalo on muutaman vuoden päästä saavuttanut tasapainokosteuden, pääosa muodonmuutoksista on tapahtunut. Hirsitaloja aina vaivanneet sisäpuolen saumojen haristuminen ja seinien ulospäin pullistuminen ovat menetelmän käytön myötä historiaa.
 • Hirsitaide näkökulmana: Yksilölliset hirret muodostavat jännitteisen sommitelman, jonka virittämiseen käytän tietoista näkemystä. Tukirakenteisiin voidaan tehdä koristeleikkauksia ja veistoksia. Monenlaiset kaarevat muodot ja epätavalliset ratkaisut ovat tervetulleita. Perinteisin menetelmin veistetyistä hirsitaloista voidaan tehdä ilmeeltään tähän aikaan sopivia!
 • Hirsitalotoimitukseni ovat aina aikataulussa. Teen hirsitalot valmiiksi hyvissä ajoin ennen sovittua pystytysajankohtaa. Aikataulut varataan siis tietoisesti selkeän väljiksi, jotta laatu pystytään varmistamaan ja yllätyksiä ei tule.
 • Rakenteelliset erikoisuudet:
  – Konepiilutus hirren molemmin puolin kuuluu vakiotoimitukseen.
  – Sähköporaukset sähkösuunnitelman mukaisesti. Yleensä pistorasioiden syöttö tuodaan lattian kautta yhden tai kahden hirren läpi kulkevassa väylässä seinän alaosaan. Valokatkaisijoita varten taas porataan väylät ylhäältä vyötärön korkeudelle.
  – Vakiotoimitukseen kuuluu perinteiset yhtenäisestä puusta tehdyt karat ovien ja ikkunoiden pieliin (T-profiili).

Lue lisää yleistä tietoa käsinveistosta Hirsitaito ry:n sivuilta: