Tulevaisuuden
arkkitehtuuri

hirsitalo, hirsihuvila käsinveistetty jättihirsi pelkkahirsi

Viuhkaladonta hirrestä

Perinteisesti hirsirakennuksissa tyvet ja latvat laitetaan vuorotellen eri suuntiin, jolloin seinä saadaan nousemaan tasaisesti. Hirret voidaan kuitenkin veistää samansuuntaisesti, jolloin eri nurkat voivat olla samassa varvissa keskenään eri korkeudella. Erilaiset loivat kattoratkaisut on mahdollista toteuttaa siis siten, että ylin hirsikerta on yhtenäinen ja hirret nousevat seinällä viuhkamaisesti. Myös ikkunoiden sijoittelu saa viuhkaladonnassa uusia ulottuvuuksia.

Pulpettikaton korkeammalle seinälle valitaan isointa puuta ja hirret ladotaan vuorotellen. Takaseinälle tulee pientä hirttä vuoroladontana. Sivuseinän hirret tehdään viuhkaksi. Harjakaton voi tehdä esimerkiksi harja viistoon nurkasta nurkkaan, jolloin kaikki hirret ladotaan viuhkana. Tällöin joka toinen nurkka on korkealla, joka toinen matalalla.

Hirsien kiilamaisuus on noin 1 cm metrillä, joten 30cm korkeilla hirsillä 10m pitkää seinää saadaan kallistumaan noin 33cm/korkeusmetri. Käytännössä lappeen kallistuma on siis noin 1:10 yksikerroksisella rakennuksella.

Täten käsinveistetyn hirsitalon muotoilumahdollisuudet ovat moninaiset. Perinteistä muotoilua mukaileviin hirsitaloihin voidaan myös suunnitella lisämausteeksi erilaisia kokeiluja.

Kaarevia muotoja hirrestä

Seinät voivat myös kallistua tai kaareutua ulospäin, erityisesti ikkunan yläpuolella. Tästä referenssikohteena Livonsaarella sijaitseva Perinnehoitola. Myös sisäänpäin kaareutuva holvi on mahdollista toteuttaa hirrestä. Tällöin päätyseinien kohdalle kiinnitetään liukuvasti holvia myötäilevät liimapuukaaret, jotka tarjoavat kiinteän liittymäkohdan esim. lasielementeistä koottavalle päädylle. Päätyseinän alaosaan jätetään painumavara, joten oven kohdalla on aluksi reilu kynnys. Tällaiset holvit voidaan kiinnittää toisiinsa päädyistään liimapuukaarien kohdalla. Risteäviä hirsiä ei käytetä. Painuvan päätyseinän liittäminen rakenteeltaan painumattomaan rakennuksen osaan kannattaa toteuttaa yhdyskäytävän avulla.

Jos holvirakennuksen haluaa kokonaan hirrestä, päädyt kantavat. Katto-osuudella holvin hirsien väliin aukeaa raot, jotka kasvavat kuivumiskutistuman edetessä. Tällöin holvin pitäminen kantavuudeltaan ja eristävyydeltään yhtenäisenä levyrakenteena ei ole enää yksiselitteistä.

Käsinveistetty hirsitalo, jossa yhdistyvät perinteinen muotoilu ja moderni ilme

Käsinveistetyn hirsitalon ei siis tarvitse olla kokonaan perinteitä noudattava, vaan voimme yhdessä valitsemasi arkkitehdin kanssa ennakkoluulottomasti suunnitella hirsirakennuksestasi kokonaisen taideteoksen tai miettiä, miten perinteiseen kokonaisuuteen saataisi yhdistettyä modernia otetta.

Jokainen Hirsitikan veistämä rakennus merkitään signeeraus-laatalla. Hirsitikka seisoo ryhdikkäänä jokaisen veistämänsä luomuksen takana. Seuraava kehikko tulee olemaan n:o 50.

Tätä käsinveistettyä hirsitaloa tullaan juhlistamaan erityisesti! Siihen kulminoituu Hirsitikan yli 10-vuotinen varsin aktiivinen veistotaival. Onnea jo etukäteen heille, joiden kohdalle hirsiteos tulee osumaan.

wikikko.info/wiki/Luokka:Hirsirakentaminen
www.hirsitaito.fi
www.logassociation.org

Arkkitehdin hirsiopas