Kattorakenne hirrestä
Kattorakenne hirrestä

Käsinveistetty hirsi on käyttämättömän potentiaalin aarreaitta. Muodoltaan kiilamainen, luonnollinen hirsi tarjoaa suunnittelijoille mahdollisuuksia, joita on tähän mennessä sovellettu vain niukasti. Laittamalla kaikki tyvet päällekkäin saadaan seinämiä, jotka nousevat viuhkana toisesta päästä n. 1/3 korkeammalle kuin siitä päästä, missä latvat ovat. Esimerkiksi latvapään seinämä voi olla 2,5 metriä ja tyvipäässä 3,5 metriä korkea. Risteävät seinämät voidaan sovittaa yhteen joko samalla tavoin kiilamaisina seinäminä tai suorina seinäminä valitsemalla niihin sopivan kokoista hirttä.

Risteävät seinämät voidaan salvata yhteen perinteisellä tavalla tai käyttää seinän päätyyn tai päädyn kylkeen upotettuja tukipiiruja, joista risteävät seinät voivat lähteä erirakenteisina, kuten esimerkiksi lasisina. Tällainen ratkaisu on myös varsin edullinen toteuttaa hirsikehikkona, koska työllistäviä salvoksia ei tarvita.

Räystäsrakenne

Hirsiä voidaan myös laittaa päällekkäin viistoon tai seinät voidaan laitaa kaareutumaan joko sisään tai ulospäin. Tällaiset rakenteet vaativat yleensä tilan halkaisevia tukihirsiä, mutta ne ovat toteutettavissa erilaisia liitostekniikoita tarpeen mukaan soveltamalla. Perinteinen ristipilari voidaan esimerkiksi laittaa kiertymään spiraalina. Ulkoneva kaari seinän yläosassa ikkunatason yläpuolella on suhteellisen helppo toteuttaa. Holvi on muotona haastava, mutta mahdollinen.

Hirsitikka tarjoaa suunnittelijapalveluita sekä perinteisiin että kokeileviin projekteihin. Tervetuloa luonnostelemaan toiveitasi kokeneen ja ennakkoluulottoman hirsiveistäjän kanssa! Teemme myös 3D -kuvat, lupakuvat ja rakennekuvat tarpeen mukaan.

Lisätietoa verkossa mm.

wikikko.info/wiki/Luokka:Hirsirakentaminen
www.hirsitaito.fi
www.logassociation.org